The Allan Smith house has been designed totally as interior space.
The only external forces at play were the sloping site from the street down toward the distant valley, and the total absence of trees on the site.
The slope created the low profile of the house from the street and the more powerful one toward the valley.
The lack of trees created the fortress-like concept of the wall surrounding the house to enable the confined internal area for landscaping and free treatment of all areas around the precinct.

Excerpt from Australian Housing in the Seventies -  Howard Tanner











photos :  max dupain studio
photos :  © et


client :   A.C. Smith

engineers:   K. Sellick 

builder :   A.C. Smith






The origin of this project can be traced back to the late sixties with a design for a house for A.C. Smith. The current owners restored the house and requested to extended it. The addition of a separate pavilion was agreed upon to maintain the integrity of both the existing house and the new architecture. A connecting wedge was employed piercing the original volume that allows the new to be independent and enjoy a love affair with the old. 
ET






Connecting wedge detail.





photos :  © max dupain studio
photos :  © et



in collaboration with: B. Lowe

client :   Mrs. F. & Mr. D. Lee

engineers:   G. Ross 















photos :  © et



in collaboration with: ACT Romegialli

client :   Mark & Lara

engineers:   G. Moss 

builder :   Nordarcon